Kredi haberleri ve güncel gelişmeler

Gündem

Kredi Faiz Oranlarında Düşüş Olacak Mı? Açıklama Yapıldı!

“Herkes ucuz krediye ulaşıma alıştı, bunu vurgulamak isterim. Banka kredi konusunda her zaman aracı konumda. Bir müşteriden parasını alıyoruz, sanayiciye veriyoruz. Biz burada marja bakıyoruz” diyen Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, şöyle devam etti:

“Maliyet yüzde 40 iken, onun üzerine yüzde 8-10 zorunlu karşılık maliyeti de eklenmişken, yüzde 50 ile krediyi mâl eden bankalardan yüzde 20 ile kredi bekleyenler evet; ulaşamayacaktır

Bir dönem belli grup bankalar çok ucuz krediyi çok uygun şekilde verdi. Biz de verdik ancak daha kısa vadede verdik. Şimdi buna alışan kesim bunu istiyor fakat artık mümkün değil.

Dolayısıyla ucuz krediye ulaşmamak ile krediye ulaşmamak arasında ince bir çizgi olduğunu, ulaşamayanların ‘ucuza’ ulaşamadıklarını düşünüyorum.” sözlerini ifade etti.

Regülasyonların Koyduğu Sınırlamalarla Yaşıyoruz

Baştuğ, TL kredisi kullanarak söz konusu faiz oranlarıyla yatırım yapılacak ortamın henüz olmadığını vurgularken, bunun enflasyonun düşüşüyle beraber doğru yerlere gelebileceğini belirtti ve, “Hâlâ regülasyonların koyduğu sınırlamalarla yaşıyoruz” dedi.

“Toplam kredi büyümesi tüzel tarafta yüzde 2.5, bireysel tarafta yüzde 3 ile sınırlanmış durumda. Şu an her iki tarafta da kredi büyümeleri bu sınırın altında” bilgisini veren ve bu konuda piyasanın henüz dengelenemediğini ifade eden Baştuğ, şunları kaydetti: “İhracat ve yatırım kredilerinde bu oranlar biraz daha düşük seviyelerde. Ama bu oranlardan açıkçası bir yatırım olduğunu da söyleyemeyiz. Çünkü TL kredi kullanarak bu oranlarla yatırım yapılacak ortam da henüz yok.” dedi ve devam etti.

Umutla Bekliyoruz

Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in New York’ta enflasyon muhasebesine geçiş olabileceğine ilişkin ifadelerine de değinen Baştuğ, “2024’te böyle bir şeyi umutla bekliyoruz” dedi.

KKM’De Dövizden Dönüş Oranı Yüzde 6

Kaynağı Türk Lirası olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında TL mevduata dönüşümün yüzde 50’leri bulduğunu söyleyen Recep Baştuğ, kaynağı yabancı para olan KKM’de de vadesi geldikçe yaklaşık yüzde 6’sının TL standart mevduata döndüğünü söyledi.

Döviz kurlarında çok ani hareketler olmazsa bu çözülmenin bu şekilde devam edeceğini söyleyen eden Baştuğ, “Bir sene bu şekilde devam ederse, eğer her ay yaklaşık yüzde 6’lık bir dönüşüm gerçekleştirebilirsek, KKM’nin yüzde 50’den fazlasının TL’ye döndüğünü görürüz” açıklamalarını yaptı.

Önerilen makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir